Модернизацията на все още работещите мощности в АЕЦ Козлодуй ще

...
 
Модернизацията на все още работещите мощности в АЕЦ Козлодуй ще
Коментари Харесай

Пети блок получи лиценз за още 10 години

  Модернизацията на към момента работещите мощности в АЕЦ „ Козлодуй ” ще коства 674 млн. лева
АЕЦ „ Козлодуй “ получи от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) нов лиценз за употреба на пети блок за още 10 години. Лицензът влиза в действие на 6 ноември, откакто сегашният лиценз за употреба изтича на 5 ноември.

Документът беше връчен от ръководителя на АЯР Лъчезар Костов на изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев. На формалната гала по връчването, която се състоя в нуклеарния регулатор, участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На събитието бяха и изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов, ръководителят на борда на АЕЦ „ Козлодуй “ Жаклен Коен, членът на борда на централата Иван Йончев и депутатът от ГЕРБ и някогашен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Валентин Николов. От страна на изпълнителите на програмата за рационализация на пети блок присъединяване взе Евгений Салков, общоприет шеф на, както и „ Русатом сервис “ представители на френската компания EDF.

Изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев разяснява, че разноските по модернизацията на двата хилядника възлизат на 674 млн. лева, като тази сума се поделя съвсем по равно сред двата блок. В нея се включва и цената на увеличението на мощността на реакторите. Към момента е платена по-голямата част от сумата, защото редом с модернизацията на пети блок, се правят действия по удължаването на живота и на шести блок. „ Подменени са генераторите на двата блока “, сподели Андреев. И добави, че откакто АЕЦ „ Козлодуй “ получи оборудването от НЕК, останало от остарелия чешки реактор „ Шкода “, който беше предопределен за площадката в Белене ще модернизира и цилиндъра на турбината на пети блок. Все още сред НЕК и централата се водят договаряния за покупко-продажба на остатъка от оборудването от чешкия реактор.

Всички средства, които се влагат в модернизацията на централата са лични средства на АЕЦ „ Козлодуй “, уточни Иван Андреев.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР